Šilkiniai virtų bulvių cepelinai su virta mėsa

2025-01-28 Autorius SkaniDiena.lt

Šilkiniai virtų bulvių cepelinai su virta mėsa
Šilkiniai virtų bulvių cepelinai su virta mėsa – tai tradicinės lietuviškos virtuvės patiekalas, kuris ne tik puikiai tinka šeimos pietums, bet ir ypatingoms progoms. Cepelinai, dar vadinami didžkukuliais, yra vienas iš labiausiai pamėgtų ir atpažįstamų patiekalų Lietuvoje. Šis receptas išsiskiria savo ypatingu švelnumu ir subtiliu skoniu, kuris atsiranda naudojant virtas bulves. Virta mėsa suteikia patiekalui sotumo ir sodrumo. Tai – tikras komforto maistas, kuris sušildys ir pradžiugins net ir išrankiausius valgytojus.

Galimos ingredientų alternatyvos
.
  1. Virta mėsa: Galima rinktis vištieną, kalakutieną ar net maltą mėsą vietoj tradicinės kiaulienos. Vegetarai gali pakeisti mėsą grybais, lęšiais arba sojos produktais.
  2. Krakmolas: Bulvių krakmolą galima keisti kukurūzų krakmolu arba tapijokos miltais.

Patiekalo gaminimo patarimai

  1. Norint, kad cepelinų tešla būtų švelni ir elastinga, svarbu teisingai proporcingai sumaišyti bulves ir krakmolą.
  2. Kad mėsa būtų sultinga, rinkitės vidutiniškai riebią mėsą arba pridėkite truputį sviesto ar grietinės į įdarą.
  3. Cepelinus virkite ne per didelėje puode, kad jie nesusitrintų vienas su kitu.

Kalorijos

  • Kalorijos visame patiekale: apie 1600 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje: apie 400 kcal

Ingredientai


    • Bulvės (virtos ir sutarkuotos): 1 kg
    • Bulvių krakmolas: 100 g
    • Kiauliena (virta ir smulkiai supjaustyta arba sumalta): 400 g
    • Svogūnas (smulkiai supjaustytas): 1 vnt.
    • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
    • Pipirai: pagal skonį
    • Sviestas: 50 g (mėsos įdarui arba padažui)
    • Grietinė (patiekti): 200 ml
    • Skrudinti lašinukai arba spirgučiai (papuošti): 50 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Pasiruoškite bulves: Virtas bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka, kol jos taps vientisa masė.
  2. 2. Paruoškite tešlą: Sutarkuotas bulves sumaišykite su bulvių krakmolu ir druska. Minkykite, kol gausite elastingą ir lipnią tešlą.
  3. 3. Paruoškite mėsos įdarą: Smulkintą virtą mėsą sumaišykite su smulkiai pjaustytu svogūnų, sviestu, druska ir pipirais.
  4. 4. Formuokite cepelinus: Iš tešlos padarykite maždaug 10 cm skersmens blynelius. Į kiekvieno blynelio vidurį dėkite šaukštą mėsos įdaro ir atsargiai suformuokite pailgus kukulius.
  5. 5. Virkite cepelinus: Didelį puodą pripildykite vandeniu, įberkite druskos ir užvirinkite. Dėkite cepelinus į verdantį vandenį ir virkite ant vidutinės ugnies apie 20 minučių.
  6. 6. Patiekite: Paruoškite padažą iš lydyto sviesto ir grietinės arba naudokite tradicinius spirgučius.
  7. 7. Cepelinus dėkite į lėkštes, apipilkite padažu ir papuoškite skrudintais lašinukais.
  8. 8. Santrauka: Šilkiniai virtų bulvių cepelinai su virta mėsa – tai patiekalas, kurio skonis sugrąžins vaikystės prisiminimus ir taps tikru šventės akcentu. Šis receptas yra lengvai pritaikomas pagal įvairius skonius – galite eksperimentuoti su įdarais, padažais ar net pateikimo būdais. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ar raugintais agurkais, kad patiekalas būtų dar sotesnis ir skanesnis.

Atsakinėjama į Komentarą

Naujienos iš interneto