Tradiciniai bulviniai vėdarai, kepti orkaitėje

2025-02-02 Autorius SkaniDiena.lt

Tradiciniai bulviniai vėdarai, kepti orkaitėje
Tradiciniai bulviniai vėdarai yra viena populiariausių ir mylimiausių lietuviškų kaimiškų patiekalų. Tai senovinis patiekalas, kuris perduodamas iš kartos į kartą ir gaminamas tiek kasdienai, tiek per šventes. Vėdarai, gaminami iš tarkuotų bulvių ir natūralių kiaulių žarnų, yra ne tik sotus, bet ir itin skanus patiekalas. Jie puikiai dera su raugintais kopūstais, grietine ar svogūnų padažu.

Kepti orkaitėje vėdarai yra lengvesnis variantas nei kepami keptuvėje ar verdami, nes nereikia naudoti papildomų riebalų, tačiau jie vis tiek išlieka sultingi ir traškūs išorėje.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Bulvės: galima naudoti tiek krakmolingas, tiek universalias bulves, svarbiausia, kad jos būtų kuo sausesnės.
  • Kiaulių taukai: vietoj jų galima dėti lydytą sviestą arba net alyvuogių aliejų, jei norite sveikesnio varianto.
  • Svogūnai: galima pakeisti porais, jie suteiks švelnesnį skonį.
  • Prieskoniai: vietoj juodųjų pipirų galima naudoti maltą kmyną arba mairūną, kuris suteiks subtilų aromatą.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Norint, kad vėdarai nebūtų per daug skysti, tarkuotas bulves verta nusunkti per marlės audeklą, kad pasišalintų perteklinis skystis.
  • Jei norite itin traškių vėdarų, kepimo pabaigoje padidinkite temperatūrą iki 220 °C ir kepkite dar 10 minučių.
  • Prieš kepant, vėdarus galima lengvai subadyti adata arba dantų krapštuku - tai padės jiems neišsproginėti kepant.

Kalorijos

Visas patiekalas turi apie 2800 kcal, o viena porcija - apie 460 kcal

Ingredientai

    • Bulvės: 1,5 kg
    • Kiaulių žarnos: 2 vnt.
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio
    • Kiaulių taukai: 100 g
    • Druska: 1,5 a. š.
    • Juodieji pipirai: 1 a. š.
    • Malti kmynai: 0,5 a. š. (nebūtina)
    • Česnakas: 2 skiltelės
    • Grietinė (patiekimui): pagal skonį

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruošti kiaulių žarnas: Jei jie sūdyti, mirkykite šaltame vandenyje 2 valandas, kad pasišalintų druska. Kruopščiai perplaukite.
  2. 2. Tarkuoti bulves: Nulupkite ir sutarkuokite bulves smulkia tarka. Gautą masę sudėkite į dubenį, nuspauskite sultis.
  3. 3. Sutvarkyti svogūnus ir taukus: Smulkiai supjaustykite svogūnus ir kiaulių taukus, lengvai pakepinkite keptuvėje, kol svogūnai taps auksiniai.
  4. 4. Sumaišyti ingredientus: Sumaišykite tarkuotas bulves su svogūnų ir taukų mišiniu, suberkite druską, pipirus, kmynus ir smulkintą česnaką.
  5. 5. Pripildyti žarnus: Atsargiai pripildykite paruoštus žarnus bulvių mase. Svarbu neperpildyti, nes kepant jie gali plyšti.
  6. 6. Paruošti kepimui: Dėkite vėdarus į kepimo skardą, subadykite keliose vietose adata ar dantų krapštuku.
  7. 7. Kepti orkaitėje: Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 60 min. Jei norite traškesnių, kepimo pabaigoje padidinkite temperatūrą iki 220 °C 10 min.
  8. 8. Patiekti: Ištraukus iš orkaitės, leiskite vėdarams "pailsėti" 10 min. ir patiekite su grietine, raugintais kopūstais ar svogūnų padažu.
  9. 9. Santrauka: Tradiciniai bulviniai vėdarai - tai lietuviškas, sotus ir aromatingas patiekalas, kurį galite paruošti kepdami orkaitėje. Naudodami natūralius ingredientus ir laikydamiesi gaminimo rekomendacijų, gausite traškius, bet tuo pačiu sultingus vėdarus. Patiekalas puikiai tinka ne tik kasdieniam pietūs, bet ir šventiniam stalui. Išbandykite šį receptą ir leiskitės į tradicinės lietuviškos virtuvės kelionę!
Tradiciniai bulviniai vėdarai, kepti orkaitėje
Tradiciniai bulviniai vėdarai, kepti orkaitėje

Naujienos iš interneto

Bulvinių kukuliukų sriuba
(1)
Šilkiniai virtų bulvių cepelinai su virta mėsa
(1)