Močiutės tikri senoviniai žagarėliai

2025-01-25 Autorius SkaniDiena.lt

Močiutės tikri senoviniai žagarėliai
Šiandien kviečiame jus prisiminti tradicinius lietuviškus skonius ir pasigaminti močiutės laikus menančius senovinius žagarėlius. Šie saldūs kepiniai, dar vadinami „krustais“, yra neatsiejama mūsų kulinarinio paveldo dalis, primenanti vaikystės akimirkas, kai namai kvepėdavo šviežiai keptais gardėsiais. Žagarėliai žavi savo paprastumu ir subtiliu skoniu, kuris sušildo širdį ir sugrąžina į praeities prisiminimus.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Kefyras: Jei neturite kefyro, galite jį pakeisti rūgpieniu arba natūraliu jogurtu.
  • Degtinė: Vietoje degtinės galima naudoti brendį ar romą; alkoholis padeda tešlai sugerti mažiau riebalų kepimo metu.
  • Cukraus pudra: Apibarstymui galite naudoti smulkų cukrų, sumaišytą su cinamonu, jei norite suteikti žagarėliams papildomo aromato.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlos minkymas: Svarbu nepadauginti miltų, kad tešla išliktų minkšta ir elastinga. Jei tešla per kieta, žagarėliai gali būti sprangūs.
  • Aliejaus temperatūra: Kepimui aliejus turi būti gerai įkaitęs (apie 160°C). Jei aliejus per šaltas, žagarėliai sugers daugiau riebalų; jei per karštas – gali greitai sudegti.
  • Degtinės pridėjimas: Į tešlą įpilta degtinė padeda sumažinti riebalų įsigėrimą kepimo metu ir suteikia žagarėliams ypatingo trapumo.

Kalorijos: 

Bendras kalorijų kiekis: apie 4500 kcal Kalorijos viename žagarėlyje (jei iš viso gaunama 40 vnt.): apie 112 kcal 

Ingredientai

    40 vnt:
    • Kefyras: 500 ml
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Cukrus: 4 valg. šaukštai
    • Druska: žiupsnelis
    • Soda: 0,5 arb. šaukštelio
    • Miltai: apie 400 g
    • Degtinė: 2 valg. šaukštai
    • Aliejus: kepimui
    • Cukraus pudra: apibarstymui 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir žiupsneliu druskos, kol masė taps puri.
  2. 2. Įpilkite kefyrą, įberkite sodą ir gerai išmaišykite, kad soda visiškai ištirptų.
  3. 3. Supilkite degtinę ir dar kartą išmaišykite.
  4. 4. Palaipsniui berkite persijotus miltus, nuolat maišydami, kol tešla taps minkšta, bet nelipni prie rankų.
  5. 5. Iškočiokite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus iki maždaug 5 mm storio.
  6. 6. Supjaustykite tešlą stačiakampiais gabalėliais, kiekvieno centre padarykite įpjovą ir per ją perverkite vieną tešlos galą, suformuodami žagarėlį.
  7. 7. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų iki reikiamos temperatūros.
  8. 8. Atsargiai dėkite žagarėlius į karštą aliejų ir kepkite juos, kol abi pusės taps auksinės spalvos.
  9. 9. Iškeptus žagarėlius išimkite su kiaurasamčiu ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklinius riebalus.
  10. 10. Atvėsusius žagarėlius pabarstykite cukraus pudra ir patiekite.
  11. 11. Santrauka: Senoviniai žagarėliai – tai tradicinis lietuviškas desertas, kuris sugrąžina į vaikystės prisiminimus ir džiugina savo paprastu, bet nepakartojamu skoniu. Šis receptas leidžia atkurti autentišką žagarėlių skonį, naudojant paprastus ingredientus ir laikantis tradicinių gaminimo metodų. Pasigaminkite šiuos gardėsius savo namuose ir mėgaukitės jų saldumu su artimaisiais.
Močiutės tikri senoviniai žagarėliai

Naujienos iš interneto

Mielinės bandelės su mėlynėmis
(1)